“Sometimes I think,” she said slowly, “that if a man were to spend a day being a woman in America, he wouldn’t make it past noon.”

U Lekcijama iz kemije pratimo Elizabeth Zott 1960-ih koja svojim znanjem, osobnošću i nekonvencionalnim stavovima o ženama i ženskim pravima pokušava pronaći svoje mjesto u znanosti. Na tom putu upoznaje Calvina Evansa, uspješnog znanstvenika koji ju gleda i vidi. Vidi nju, Elizabeth, ženu i znanstvenicu!

Lekcije iz kemije je prva pročitana knjiga u 2023. a mogla bi na kraju godine biti i najbolja s obzirom koliko sam oduševljena. Za mene je ovo roman u kojem sam pronašla sve što jedan roman treba imati. Predivna ljubavna priča koja je ujedno i puno više od toga, teme koje obrađuje poput feminizma, vanbračnih zajednica, samohrane majke, žene u znanosti, ženska prava – daju ovom romanu sasvim novu dimenziju. Protkan fenomenalnim humorom, a opet emotivan i sposoban slomiti vam srce, ovaj vas roman neće ostaviti ravnodušnima, a možda vas i pogurne u smjeru promjena vlastitog života.

Uživala sam u stilu pisanja – jednostavan a opet tako bogat.

A likovi? U likove sam se apsolutno zaljubila. Calvin koji je savršeno nesavršen, ljubav kakvu pronađete samo jednom u životu. Madeline Zott je najslađi dječji lik kojeg sam imala prilike upoznati kroz knjige. Šest-trideset, Walter Pine, Harriet Sloane, Dr. Mason, Wakely, Rose, Franklin Roth…svi zajedno pridonose bogatoj i predivnoj priči koju nećete tako lako zaboraviti. I na kraju Elizabeth Zott koja mi se sa svakom stranicom uvlačila u srce i koja će zauvijek biti za mene jedan od najdražih ženskih likova.

Jesam li vam već rekla da mi je ovo trenutno najdraža knjiga?

Obavezno pročitajte ako još niste!