“I never clarified anything. Those are things that belong to you, from within, like memories. Memories belong to no one. Just one. Or like the years that just make one.”

Elena Poniatowska meksička je novinarka i autorica rođena u Francuskoj, specijalizirala se za radove na društvenim i političkim pitanjima.

Ovaj memoar koji je ujedno i fikcija, prikazuje položaj žena u Meksiku dvadesetog stoljeća, tijekom meksičke revolucije, kako to vidi Jesúsa.

Jesúsa Palancares de Aguilar prava je meksička žena iz radničke klase čija je priča ispričana u ovoj predivno napisanoj knjizi.

Njezin je život fascinantan, uvijek težak i pun potresnih trenutaka. Jesúsa se sa svime nosi na svoj način pokazujući svoju snagu u svakoj odluci koju donese. Najviše me fascinira kako se nikad ne sažalijeva. Što god da se dogodi u njezinu životu, ona to opiše, ponekad bi čovjek pomislio bez osjećaja, ali zapravo ako pažljivo pročitate osjetit ćete sve ono što ona pokušava sakriti. Imam dojam da cijeli svoj život pokušava nadoknaditi gubitak majke i bezuvjetne majčinske ljubavi.

Jako mi se sviđa Jesúsa kao lik, jednostavna žena, koja nije vezana uz materijalne stvari, živi svoj život iz dana u dan, spremna krenuti dalje kad dođe vrijeme.

Izdana dvadeset i osam puta od prvotnog objavljivanja 1969. godine, Ja, Jesúsa! smatra se klasikom meksičke književnosti.